Ironmanil osalev Katrena Tenno: Kui keha teeb tööd ja higistab, peab inimene tarbima mineraalidega vett

4. sept. 2020

„Pisar oli silmas, kui õnnetu kukkumise tagajärjel eelmisel aastal IRONMANI starti ei saanud!“ Treener Katrena Tenno läheb sel aastal teisele katsele, et läbida elu esimest poolpikka IRONMANI.

Katrena hele hobusesaba lehvib eemal männisalu varjus. Korralik tempo on sees ka vahetult enne finišeerumist, aega pole raisata. Enne järgmise rühmatrenni andmist on ideaalne võimalus MyFitness Järve kõrval asuvas metsas väike jooksutiir teha, et IRONMANI supervõistluseks vormi timmida. Väike hingetõmme, pilk pulsikellale ja kosutav lonks looduslikku mineraalvett Värska Mineraal ning vestlus võib alata.

Idee sündis mägesid vallutades

5. septembril Tallinnas toimuval IRONMANIL osaleb Katrena esimest korda elus. Ta läheb püüdma poolt distantsi, mida kutsutakse rahvasuus IRONMAN 70,4 ehk 1,9 kilomeetrit ujumist, millele järgnevad 90 kilomeetri pikkune rattasõit ja poolmaraton ehk 21,1 kilomeetrit klassikalist jooksu. Hullumeelne? Üldsegi mitte! Katrena jaoks on see hoopis mõnus proovilepanek.

Mõte sellest hakkas idanema peale Mont Blanci vallutamist kaks aastat tagasi, kui sai selgeks, et tegelikult on kõik võimalik. Endale tuleb seada eesmärk ja sihipäraselt selle nimel tööd teha. „Väljakutsed hoiavad mind rakkes, aktiivsena ja motivatsiooni kõrgel. Pole küsimust, kas ma lähen trenni, vastus on, et lähen!“

Õnnetu kukkumine

Kahjuks ei saanud Katrena eelmisel aastal IRONMANI võistlusele. Pea aasta kestnud vaimne ja füüsiline valmistumine läks vastu taevast hooletu kukkumise tõttu, mis leidis aset rattatrennis napid kaks nädalat enne stardipauku.

„Kukkusin tookord väga halvasti. Säärel oli nahk maas ja jalg paistes. Mul poleks olnud võimalik isegi kalipsot selga tõmmata. Pidin leppima olukorraga. Õnneks pole ma tippsportlane ja see ei olnud minu jaoks maailma lõpp.“ Katrena oli küll IRONMANI raja ääres kaasa elamas, aga mitte stardipakul ja see jäi kriipima. Sel aastal on uus katse ja vaim valmis.

Ujumine võiks parem olla

Katrena tunneb ennast kõige kodusemalt joostes. Ta on läbinud elu jooksul nii mõnegi jooksuvõistluse. Nõrgimat lüli – ujumist – tuli tehniliselt oluliselt timmida. Maanteerattaga tutvus Katrena samuti alles IRONMANIKS valmistudes, aga selle on ta kiirelt omaks võtnud.

Sel korral on Katrena eelis eelmise aasta jaoks treenitud põhi. Eelmise aasta kukkumisest oli alguses loomulikult halb tunne sees, aga see kadus treeningutel lõpuks ära.

Alates aasta algusest on Katrena teinud süstemaatiliselt neli-viis korda nädalas jõusaalitrenni. Kord ülakeha, kord alakeha, olles iseenda treener. Ratast sõidab ta umbes kolm korda nädalas kõige rohkem 113 kilomeetrit korraga. Jooksu pikkused ulatuvad 8–24 kilomeetrini. Treeningmenüü näeb välja selline, et hommikul on ujumine ja õhtul jooks või ratas – iga päev on midagi. Nüüd on proovikiviks olnud ujumine ka lõpuks paika timmitud. Võti on see, et tuleb mõelda hingamisele. „Distants ei tapa, vaid tempo,“ armastab Katrena öelda. Katrena on tänu IRONMANILE pannud igasugused sotsiaalsed üritused ja peod pausile. Fookuses on õige kogus und, hea treeningrütm ja korralik toitumine.

Mineraalide olulisus

Katrena eelistab treeningutel juua gaasiga mineraalirikast vett ja on kohaliku loodusliku Värska Mineraali pikaaegne austaja. Vett tarbib ta enne trenni, selle ajal ja peale trenni. „Vett peab jooma kogu aeg ja palju, et ennetada vedelikupuudust. Isegi kui IRONMANI jooksul juuakse ohtralt spordijooki, on vahepunktides saadaval Värska Mineraal, mida on hea kosutuseks haarata.“ Katrenale meeldib, et Värska Mineraal ei ole üle gaseeritud ja sisaldab parajalt soolasid, mis treenides kehast väljuvad. Ehk kõike, mida keha treeningu jooksul vajab. „Olen aastaid olnud Värska Mineraali fänn, sest seda on lihtne juua. Värska Mineraalil ei ole kõrvalmaitset ja see sobib igale tarbijale. Ühtlasi on hea tunne juua sügavast Eesti maapõuest pärit vett.“

Katrena on eelseisvaks katsumuseks valmis. „Kõige olulisem on see, et lõpetan!“ Jutt räägitud, tõttab Katrena rühmatrenni andma. Hiljem on plaanis teha veel pikem rattaring. IRONMANI ettevalmistused on täies hoos.

Viis soovitust, kuidas treenida IRONMANIKS:

  1. Vajad arukat ja läbi mõeldud treeningkava, et üle ei treeniks. Selleks tuleb kõigepealt teha koormustest.
  2. Puhkus, magamine ning toitumine on A ja O!
  3. Alusta geelide, batoonide ja soolakapslite tarbimist juba treeningperioodil, et leida sobiv „võistluspäevatoit“. Kunagi ei tasu nendega katsetada võistlustules, sest sa ei tea, kuidas su ainevahetus ja keha nendele lisanditele reageerivad.
  4. Valmistumine võiks kesta vähemalt aasta. Protsess kestab kaua, kaks kuud enne ei saa langetada otsust, et nüüd on minek.
  5. Mineraalide tarbimine vee kaudu aitab pärssida füüsilise võimekuse langust ja hoiab sind teravana, et keha ei variseks kokku. Kui keha teeb tööd ja higistab, peab tarbima mineraalidega vett, nagu Värska Mineraal, mis viib soolad kehasse tagasi. www.varska.ee